Υπέρηχος Κρούσεων

Υπέρηχος Κρούσεων

Πρόκειται για εφαρμογή της -επί χρόνια- δοκιμασμένης μεθόδου της εξωσωματικής λιθοτριψίας στον τομέα της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης. Οι μέχρι τώρα στατιστικές μετά-αναλύσεις των αποτελεσμάτων της μεθόδου αυτής αναδεικνύουν ότι η θεραπεία μέσω κρουστικών κυμάτων παρέχει βελτιωμένη παροχή αίματος στην περιοχή του πόνου και επίσης είναι, ίσως, η μοναδική μέθοδος που με την εφαρμογή της ως μονοθεραπεία (δηλαδή μόνο με ωστικά κύματα – ESWT) δίνει τέτοια αποτελέσματα σε παθήσεις του μυοσκελετικού, όπως αυτές περιγράφονται πιο κάτω.

Η νέα μέθοδος με το Swiss DolorClast®, άλλαξε την ορθοπεδική θεραπεία του πόνου : Μια εύχρηστη, κινητή και μικρή σε μέγεθος συσκευή, που εξασφαλίζει ήπια και αποτελεσματική θεραπεία με αερομηχανικά παραγόμενα κρουστικά κύματα, τα οποία διοχετεύονται στην περιοχή του πόνου. Οι συχνότητες των παλμών μπορούν να επιλεχθούν ελεύθερα, επιτρέποντας τη διάρκεια της θεραπείας να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομη : Μια θεραπεία με 2.000 παλμούς χρειάζεται μόνο πέντε με δέκα περίπου λεπτά

Ιδανική αντιφλεγμονώδη δράση σε οξείς και χρόνιες καταστάσεις, με συνδυασμό υπερήχων και ήπιων δονήσεων

 Αρχή λειτουργίας

Γενικές επιδράσεις της Θεραπείας  με Ωστικά Κύματα (Radial Shockwave Therapy) (RSWT)

Επίδραση έπειτα από μερικά λεπτά / ώρες θεραπείας
Τα εγκάρσια ωστικά κύματα:

Διεγείρουν τις επιδερμικές ίνες των περιφερειακών νεύρων, που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αποφυγής του πόνου στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού (θεωρία ελέγχου της Πύλης του Πόνου).

Αλλάζουν το τοπικό περιβάλλον των κυττάρων, έτσι ώστε να ελκύονται οι ουσίες που μπλοκάρουν το ερέθισμα του πόνου.

Διεγείρουν την έκλυση ενδορφινών, που μειώνουν την τοπική ευαισθησία στον πόνο.

Επίδραση έπειτα από μερικές ημέρες / μήνες/ έτη θεραπείας:

Τα ωστικά κύματα επηρεάζουν την λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Σαν αποτέλεσμα οι αισθητήρες του πόνου δεν παράγουν πλέον σήματα πόνου.

Η χρόνια φλεγμονή μετατρέπεται σε οξεία φλεγμονή (που εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό).

Ενεργοποιούνται οι αυτόματοι μηχανισμοί επούλωσης του οργανισμού.

Όλοι οι προαναφερθέντες μηχανισμοί επίδρασης έχουν μελετηθεί κλινικά.
Ενδείξεις

 • Άκανθα πτέρνας.
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα.
 • Αγκώνας του τενίστα (επικονδυλίτιδα του αγκώνα).
 • Πόνος στους ώμους (ασβεστοποιός τενοντίτιδα).
 • Τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα.
 • Σύνδρομο άκρου κνήμης.
 • Σύνδρομο κορυφής της επιγονατίδας.
 • Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Αντενδείξεις

 • Διαταραχές της πήξης του αίματος.
 • Λήψη ιατρικών σκευασμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.
 • Οξεία φλεγμονή στην περιοχή που εφαρμόζεται η θεραπεία.
 • Όγκοι στην περιοχή που εφαρμόζεται η θεραπεία.
 • Κύηση.
 • Ιστός με αέριο (πνεύμονες) στην περιοχή εφαρμογής της θεραπείας.

Παρενέργειες

Έως σήμερα, κατά τη θεραπεία με ESWT (SWiSS DolorClast) έχουν παρατηρηθεί οι παρακάτω παρενέργειες: ερεθισμός, πετέχια, αιμάτωμα, οίδημα, πόνος. Οι παρενέργειες εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα (μέσα σε 1-2 εβδομάδες). Επιδερμικές κακώσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί σε ασθενείς με ιστορικό σχετικά μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης. Με τη Θεραπεία των Σημείων Πυροδότησης του Πόνου με Ωστικά Κύματα, είναι πιθανό να παρουσιαστεί πετέχια και ήπιοι μώλωπες, ανάλογα με την πίεση που ασκείται. Η μεταβολή της εμβιομηχανικής μπορεί να προκαλέσει την προσωρινή εμφάνιση συμπτωμάτων σε άλλα σημεία του σώματος.

Θεραπεία

Σε ασθενείς με εξαιρετική ευαισθησία στον πόνο, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σε πίεση λειτουργίας 1,5 – 2 bar. Το αναλγητικό αποτέλεσμα ξεκινάει μετά από 250 παλμούς περίπου. Καθώς η θεραπεία προχωράει, η ένταση της πίεσης (bar) και η συχνότητα λειτουργίας (ΗΖ) μπορούν στη συνέχεια να αυξηθούν στις συνιστώμενες παραμέτρους λειτουργίας.

Διαγνωστικές Εικόνες