Τμήμα Υδροθεραπείας

Τμήμα Υδροθεραπείας

ΠΙΣΙΝΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ ΡΟΗΣ

Προκατασκευασμένη πισίνα  αντίθετης ροής – κολύμβησης με ταυτόχρονη χρήση ρυθμιζόμενου ύψους, βυθιζόμενης πλατφόρμας,  medical bath

ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΥ ΥΨΟΥΣ – ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Η υδροστατική πίεση είναι ισοδύναμη σε όλες τις επιφάνειες ενός βυθισμένου σώματος και αυξάνεται όσο αυξάνεται το βάθος. Αυτό το χαρακτηριστικό του νερού βοήθα την φλεβική επιστροφή και την λειτουργία του λεμφικού συστήματος συμβάλλοντας στη μείωση των οιδημάτων και αιματωμάτων
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΡΕΥΣΤΟΥ – ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΡΟΗ

Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η κίνηση μέσα στο νερό, η αντίσταση αυξάνεται. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα του νερού δίνει την δυνατότητα στον φυσιοθεραπευτή να εφαρμόσει την κινησιοθεραπεία με αυστηρά προοδευτικό πρόγραμμα προσφέροντας γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάρρωση του ασθενούς. Η δύναμη της αντίστασης του νερού σε συνδυασμό με την άνωση βοηθά στην ιδανικότερη αποκατάσταση ακόμη και των πιο αδύνατων μυών.

Ένα μοναδικό πλεονέκτημα της φυσικοθεραπείας η λειτουργική αποκατάσταση με αντίθετη ροή, όπου η αντίσταση του νερού εφαρμόζεται ομοιόμορφα κατά την κίνηση σε όλες τις μυϊκές ομάδες. Όπως για παράδειγμα κατά την αποκατάσταση της βάδισης η αντίσταση εφαρμόζεται σε όλο το σκέλος ενώ ο ασθενής βαδίζει -παρέμβαση η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί έξω από το νερό – αποκαταστώντας ταυτόχρονα την στατική και δυναμική ισσοροπία των μελών και του κορμού του σώματος. Ένα άλλο παράδειγμα λειτουργικής αποκατάστασης στο νερό είναι η θεραπεία ενός τενίστα που μιμείται μέσα στο νερό τις κινήσεις του τένις ή ενός ποδοσφαιριστή που μιμείται το χτύπημα της μπάλας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΗΣ ΤΗΛΕΚΑΜΕΡΑΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ο ασθενής με οπτικά, ακουστικά και απτικά ερεθίσματα εκτελεί λειτουργική, ελικοειδή και διαγώνια πατέντα κινήσεων ενώ στέκεται, γονατίζει η ξαπλώνει στο νερό. Οι ασκήσεις μπορεί να εκτελούνται παθητικά, υποβοηθούμενα ή με αντίσταση από τον φυσιοθεραπευτή.

Συμπερασματικά:

Οι θεραπευτικοί στόχοι της τεχνικής αυτής, προσανατολίζονται στην σταθερότητα του κορμού και των ακρών καθώς και στην μυϊκή ενδυνάμωση μέσω ειδικών ασκήσεων αντίστασης. Ο θεραπευτής σταθεροποιεί το ένα τμήμα του ασθενούς και κινεί παθητικά το αντίθετο προσθέτοντας έτσι μια ομαλή διάσταση λογω της ροής του νερού του στο τμήμα του σώματος που δεν κινείται. Ο ασθενής δεν συμμετέχει ενεργά στην θεραπεία. Ο βασικός σκοπός της θεραπείας είναι η χαλάρωση η οποία επέρχεται μέσω της διάτασης και των φυσικών  ιδιοτήτων του νερού.